maandag 16 november 2015

Oproep aan gemeenten, geef het goede voorbeeld.

Oproep aan gemeenten, geef het goede voorbeeld.

Op 17 november van het vorig jaar Twitterde over een enquête die destijds door de NRC werd gepubliceerd, 90% van de geënquêteerde wethouder waren destijds bang dat ze onvoldoende budget zouden krijgen voor het uitvoeren van de participatie wet. 

Gelukkig heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten, zoals blijkt uit het artikel; gemeenten als werkgever bij de wet baanafspraken klik hier, afgelopen week erkend Dalton ook gemeenten arbeidsplaatsen moeten gaan creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ik hoop dat niet alle gemeenten hun eigen systemen gaan bedenken, maar dat ze gaan kijken naar goede voorbeelden zoals Onbeperkt aan de slag, voor minder dan de kosten van een arbeidsplaats kunnen gemeenten ervoor kiezen om via deze totale aanpak van de participatie wetgeving werkzoekenden en werkgevers bij elkaar brengen.

Als er dan per gemeente ook nog eens een lokale ambassadeur of kwartiermaker wordt aangesteld kunnen gemeenten ook nog eens zorgen voor een betere cliënt participatie zoals de overheid deze in diverse decentralisatie's graag gerealiseerd zou willen zien. Welke gemeente pakte als je eerst de handschoenen op? Overheden kunnen van het bedrijfsleven veel vragen maar passen als gemeenten ook zelf het goede voorbeeld gaan geven is het misschien haalbaar dat wij ooit zullen gaan leven in een echte participatiemaatschappij.

Citaat VNG bericht;

Opdracht gemeenten
Vanuit hun rol als werkgever hebben gemeenten de opdracht om 125.000 mensen met een arbeidshandicap te plaatsen op een reguliere baan. Door de VNG is een projectleider, Monique Veldhoven, aangesteld die gemeenten kan ondersteunen om de wet banenafspraak binnen hun gemeenten te realiseren.

Rol als werkgever
Ook de gemeenten, in hun  rol als werkgever, hebben wat betreft de invulling van deze afspraak een opdracht. VNG-bestuurslid Roel Cazemier sprak onder het genot van een broodje met de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, en met Petra Baks en Roos de Boer, vertegenwoordigers van de doelgroep . Jetta Klijnsma was helaas verhinderd maar is vervangen door Bernard ter Haar, directeur-generaal bij het ministerie van SZW De catering werd verzorgd door de Haeghe-groep, deelnemers uit de doelgroep.

Geef het goede voorbeeld
Roel Cazemier, Bernard ter Haar en Rabin Badeldewsingh hebben de gemeentebestuurders ieder op eigen wijze aangesproken op de verantwoordelijk als gemeentelijke werkgever om het goede voorbeeld te geven. De persoonlijke verhalen van Petra Baks en Roos de Boer illustreerde waarom het zo belangrijk is om de doelgroep  in je eigen organisatie te omarmen.


Met vriendelijke groet,

Harry Haddering

Kwartiermaker Onbeperktaandeslag.nl

Kvk nummer 62538608
P/a Dr. A. Kuyperstraat 144 9402 CS Assen
0592867353 / 0623486100

Geen opmerkingen:

Een reactie posten