woensdag 27 mei 2015

Te hoge verwachtingen belemmeren invoering participatiewet

Sociale diensten en bedrijven kunnen de steeds hogere verwachtingen van politiek en samenleving niet waarmaken. Opnieuw laat Rene Paas, Voorzitter van Divosa, de landelijke vereniging van gemeentelijke managers op het terrein van werk, inkomen en sociale vraagstukken.van zich horen.

hij zegt onder andere

“Als je sociale diensten overvraagt, vanuit Den Haag gedetailleerd mee blijft sturen en onvoldoende oog hebt voor de praktijk, zijn teleurstellingen onvermijdelijk”,

Ik snap wat hij zegt, en tegelijkertijd ontstaat hetzelfde probleem ook aan de andere kant, bij kennisintensieve bedrijven, die ook zeker wel willen, maar die onvoldoende matches kunnen maken binnen de groep waarop nu de garantiebanen zijn gericht. En dan heb ik het nog niet over alle andere groepen waarvan de overheid heeft gezegd dat men het (werk vinden )wel kan zonder ondersteuning, Van de participatie wetgeving. Nu ga ik hier niet de hele discussie op nieuwe doen waarom de wet in mijn ogen gebaseerd is op een te kleine doelgroep waardoor er al snel een War on Wajongeren zal ontstaan.

Ook is het voor mij duidelijk dat in tegenstelling tot wat onze premier gisteren in het verantwoordingsdebat zei, er nog veel problemen zullen komen om de participatie verplichtingen die werkgevers zijn aangegaan in het sociaal akkoord te kunnen invullen. Ik ben bevreesd dat veel bedrijven de heffing zullen doorberekenen in hun prijzen en dat er weinig terecht zal komen Van de participatiemaatschappij. Zoals de ChristenUnie het gisteren al opmerkte, de troonrede begon er twee jaar geleden mee, maar van echte participatie zijn we nog ver verwijderd.

Ik wil het nog niet hebben over de ratificering van het VN verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Of de samenhang die dit heeft met de zorg, de PGB problematiek en alle andere eerder benoemde obstakels in de decentralisatie's.

Rene Paas liet optekenen;

Sociale diensten kunnen de steeds hogere verwachtingen van politiek en samenleving niet waarmaken. Daarvoor waarschuwt Divosa, de vereniging van leidinggevenden van sociale diensten. “Als je sociale diensten overvraagt, vanuit Den Haag gedetailleerd mee blijft sturen en onvoldoende oog hebt voor de praktijk, zijn teleurstellingen onvermijdelijk”, stelt voorzitter RenĂ© Paas bij de opening van het Divosa Voorjaarscongres 2015 in Groningen.

Het wordt volgens Paas tijd om een aantal mythes door te prikken. Werk voor iedereen. Maatwerk voor elke burger. Strenger straffen en alles terugvorderen. Geen kinderen in armoede. Paas zou niets liever willen, maar komt ook tot de conclusie dat het een utopie is. “Zelfs gemeenten kunnen geen wonderen verrichten”, aldus Paas.

Ruimte, rust en respect Gemeenten zijn nog volop in de weer om alle nieuwe gedecentraliseerde wet- en regelgeving goed en snel in te voeren. Tegelijkertijd kloppen nog steeds meer mensen voor (jeugd)zorg, werk of inkomen aan bij hun gemeenten. Daarom vindt Divosa dat alle aandacht uit moet gaan naar het op orde brengen van de basis. Aandacht voor hogere verwachtingen vertraagt de invoering van de basisdienstverlening. Dat trekt een forse wissel op medewerkers, weet Paas. “Dan helpt het als de politiek terughoudend is. De mensen die politieke ambities moeten waarmaken verdienen ruimte, rust en respect om hun werk goed te kunnen doen. Daar hoort ook bij dat bestuurders de oplossingen die ambtenaren hun aanreiken voor praktische problemen sneller omarmen.”

Praktijk Als concreet voorbeeld noemt Divosa het voorstel om ook mensen die vanwege een arbeidsbeperking op een werkplek het minimumloon niet kunnen verdienen mee te laten tellen voor de banenafspraak. Strenge criteria maken dat nu moeilijk. “In theorie mag de voorgeschreven werkwijze kloppen. De praktijk is weerbarstiger”, zegt Paas. “Sociale diensten en werkgevers maken graag de ambitie van 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking waar. Zet de ambitie centraal en wees bereid adviezen ter harte te nemen.”

Bij dit laatste zou ik willen toevoegen:
Ook adviezen vanuit betrokkenen zelf svp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten