maandag 31 augustus 2015

Is de participatie wel een prioriteit voor de overheid?

In de afgelopen weken wordt er veel gesproken over het behaalde aantal garantie banen en het bedrijfsleven lijkt de handschoen inderdaad te hebben opgepakt. Het bedrijfsleven loopt voor op het aantal te realiseren garantie banen, Red het bedrijfsleven straks de overheid?

Overheid loopt achter

Want ook de overheid heeft zich aan de banenafspraak geconfirmeerd. Eind 2015 moeten zij 3.000 extra banen hebben gecreƫerd. Eind 2014 waren dat er 1.508. Dat betekent dat de overheid er dit jaar nog 1.500 moet realiseren. Eind 2016 moeten dat er in totaal 6.500 zijn. De Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten bepaalt dat een wettelijk quotum in werking treedt als er te weinig banen komen voor arbeidsbeperkten. Grotere werkgevers kunnen dan een boete krijgen als zij niet een door de overheid vastgesteld aantal leden van deze doelgroep in dienst hebben. En natuurlijk is de overheid lokaal regionaal en landelijk ook een werkgever.

Boete

Werkgevers (kleine en grote) moeten voor arbeidsbeperkten tot 2026 in totaal 100.000 banen realiseren. De overheid voor 25.000 mensen. Op 1 april 2015 is de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten ingegaan. Deze wet bevestigt de afspraken in de banenafspraak. De wet bepaalt dat een wettelijk quotum in werking treedt als er te weinig banen komen voor arbeidsbeperkten.

Werkgevers, met meer dan 25Fte aan personeel die onvoldoende verloonde uren laten invullen door mensen uit de doelgroep, moeten in dat geval een quotumheffing betalen van 5000 euro per niet ingevulde arbeidsplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten